הוצאה: כנרת זמורה ביתן
שנה: 2017
496 עמודים
הספר מספר על חלק בהיסטוריה היהודית שאותו לא הכרתי.
הסיפור הוא על שמואל פלאח שאביו הועידו להיות רב בשני המובנים – רב חובל/פיראט ורב יהודי, כבר מכאן מתחיל הקונפליקט של הסיפור. חלומו של אביו היה לנקום במלכות ספרד אשר גירשה את יהודיה מאדמתה.
העלילה מתחילה בלידתו של שמואל שנולד נימול ביום שמחת תורה, כשבאותו היום נמצא נחש בין ספרי התורה בבית הכנסת- האם זה סימן לעתידו העגום של שמואל?
בהמשך מתוארת ילדותם של שמואל ואחיו, היכרותו של שמואל את אישתו מאליקה – האישה הסוערת, המרדנית,שאינה קופאת על שמריה, ששואפת ללמוד ולהיות שוות ערך, ובהמשך מתוארים נדודיהם בספינות ברחבי העולם ונסיונותיהם לכרות בריתות בין מנהיגי עולם שונים (מרוקו, הולנד, צרפת וכו'). במהלך מסעותיהם בים הם שודדים ספינות וסוחרים באוצרות השדודים. (הספר מלא בתיאורי אלימות קשים!)
מנגד מסופר סיפורם של נשותיהם, בעיקר של מאליקה אישתו האהובה של שמואל, בעלת השיער האדום והאופי הפראי, אישתו שהיא גם אהובתו וגם בהמשך הספר מקור זעמו, אשר אינה מצליחה להיכנס להריון – זה בולט במיוחד לעומת אשתו של יוסף האח, שמביאה כמעט כל שנה ילד, אך בעלה מתייחס אליה בגסות ובאלימות.
מאליקה שכמעט ואינה רואה את בעלה מחליטה ככל הנראה מתוך ייאוש לעשות מעשה, וההחלטה שלה בסופו של דבר מובילה להרס.
הספר כתוב בעברית יפה האופיינית לשיינפלד (כמו ב"מעשה בטבעת"), היה לי קצת קשה עם קטעי האלימות האכזריים המוזכרים לאורך הסיפור. במיוחד אצל יוסף האח שלעתים הורגש כי חסרה לו מעט חמלה אנושית – הוא לא בחל באף אמצעי, רצח בדם קר, ענישה ללא רחמים.
דמותו של שמואל לעיתים הפכפכה ולא יציבה, הוא מצטייר כאדם שלא תמיד נאמן לעצמו ולמילתו. אם בתחילת הספר הוא מתואר כאדם שכל שאיפתו היא לשבת בשקט וללמוד תורה, במהלך הסיפור הוא עובר סוג של מהפך, מתרחק מהדת ולאט לאט הדמיון בינו לאחיו מתגבר.
לסיכום:
היה מעניין להכיר גם את הצד הזה בהיסטוריה, אך היה טוב יותר אם הספר היה פחות מפורט, במיוחד התיאורים הדיפלומטיים על הארצות והמנהיגים שהיו מעט מייגעים, ובאיזה שהוא שלב הרגשתי שאני מתקשה לעקוב.
בנוסף למרות הניסיון לשמור על אותנטיות, אולי יש צורך לעדן מעט את התיאורים הקשים המתוארים בספר.
בדירוג סמיילי: 😀😀😀
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה