חפש בבלוג זה

יום רביעי, 9 בספטמבר 2020

שריקה באפילה / אמה הילי


 הוצאה: ידיעות אחרונות. ספרי חמד. תמיר סנדיק

תרגום: שי סנדיק

שנה: 2018

400 עמודים

כאשר פורסם הספר הזה וקראתי את התקציר שלו הסתקרנתי מאוד, כיוון שהוא עוסק בנערה בגיל ההתבגרות, גיל המלא בחיבוטי נפש ובתהפוכות. היות ויש לי כמה ילדים בגילאים האלה פחות או יותר, אני סקרנית לנסות להבינם כי לפעמים אני חשה שרב הנסתר על הגלוי…

זהו סיפורה של משפחה החווה זעזוע למשך מספר ימים. ביתם לאנה נעלמה, לא מצליחים לאתר אותה, הפלאפון שלה כבוי, איש לא ראה אותה ורק לאחר 4 ימים היא נמצאה שרוטה, מדממת וחבולה. בניסיונות לתחקר אותה היכן הייתה מגיעים למבוי סתום, היא דבקה בגרסה שאינה זוכרת כלום.

הספר מסופר מנקודת מבטה של ג'ן האם, המנסה לאורך הספר להתקרב לבתה לאנה. לאנה לא נענית ל"חיזוריה" של אמה, לא משתפת פעולה ושומרת דיסטנס. היא מאוד מסתורית, ויש לה סימפטומים של הפרעות נפשיות.

ג'ן לאורך כל הספר עסוקה בניסיונות להבין ולנתח את ההתנהגויות והמחשבות של ביתה, ואם היא לא מצליחה באינטראקציה רגילה היא מנסה לעקוב אחריה, לגשש אודותיה עם חבריה, לבדוק ברשתות החברתיות וכו'. וזאת בעצם מהות הספר, כשברקע מתוארת האחות הגדולה מג, שמדגישה את הנורמליות על רקע הבלבול וחוסר היציבות הנפשית של לאנה, והאב יו שהוא שותף כמעט מלא לתחושותיה ולחוסר האונים של אשתו, אך במידה מסוימת מאזן אותה..

מצאה חן בעיני מאוד הזוגיות של ג'ן ויו (הוריה של לאנה), האהבה השגרתית, היומיומית לכאורה, הדאגה והתמיכה ההדדית , ההבנה ביניהם. הסופרת היטיבה לתאר את היופי הזה בעדינות, בתיאורים לכאורה פשוטים ושגרתיים ללא תיאורי תשוקה סוערת, מה שבעיני היה אותנטי ומעיד על יציבות.

התחלתי את הספר עם ציפיות גבוהות, הנושא נשמע לי מרתק, אך בסופו של דבר היה לי קשה להתחבר לכך שהספר עוסק ברובו במחשבותיה של ג'ן, אין בו הרבה עלילה והוא לא כל כך זרם.
אהבתי את התרגום המצויין של שי סנדיק שהיטיב לעשות זאת גם בספר הזה המלא חיבוטי נפש ומילים שלדעתי לא פשוטות לתרגום.

בדירוג סמיילי: 😀😀 וחצי

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה