יום רביעי, 9 בספטמבר 2020

רשימה לא סופית של הפחדים הכי איומים שלי / קריסטל סאתרלנד


 הוצאה: הכורסא

תרגום: תומר בן אהרון 

שנה: 2018

333 עמודים


כל מה שאתם רוצים נמצא בעברו השני של הפחד (עמוד 310)

אתחיל דווקא מהכריכה המיוחדת של הספר – העיצוב והצבעים שובים את הלב, וכשקוראים את הספר מבינים גם את המשמעות שלה.

כשהתחלתי את הספר חשבתי כי מדובר בספר נוער – סיפור אהבה בין נער לנערה שנרקם לאיטו.. ספר של מקסימום 3 כוכבים, הרקע היה נראה לי מאוד מוזר והייתי על סף נטישה, אך אני שמחה מאוד שלא עשיתי זאת, המשך הספר חודר ללב והופך את הקרביים, וממש לא מתאים לנוער לדעתי (תיאורים לא פשוטים והמון קללות)..

זהו סיפורה של אסתר סולאר הגדלה במשפחה לא מתפקדת, בלשון המעטה. סבה בטוח כי מוטלת קללה על המשפחה והמוות אורב בכל פינה, אביה סובל מאגרופוביה וכלא עצמו במרתף הבית כבר כמה שנים , אימה המפחדת מקללות וממזל רע ממלאת את הבית בקמעות, בעלים, בארנבות ובתרנגול הכל למען הסרת ה"כישוף", היא עזבה את עבודתה מאז שבעלה במרתף ומאז היא עסוקה בהימורים ובבזבוז כספי המשפחה, יוג'ין אחיה התאום המפחד מהחושך וממלא את הבית בנרות ובאור ואינו מסוגל לישון, והיא עצמה שהכינה רשימה לא סופית של 50 פחדים שלה.

הסיפור מתחיל כשג'ונה, נער שלמד איתה בכיתה בעבר, מכייס אותה, במסגרת השוד הוא לוקח ממנה את כל מה שעליה כולל גם את המחברת עם הרשימה.. אסתר זועמת כשהיא מגלה את זה ומקווה לא לפגוש את ג'ונה לעולם. אך רצונות לחוד וגורל לחוד והם שוב נפגשים במסיבה.. כשג'ונה מתחיל לשאול אותה על הרשימה הוא לא מרפה, הוא מגיע אליה,  לא מוותר ומציע לה מבצע לכיבוש הפחדים: בכל יום ראשון יפגשו ויתגברו על פחד נוסף מהרשימה. כך בעצם מתחילה להירקם הידידות ביניהם – הם נפגשים מדי שבוע, מעמיקים את המלחמה בפחד ומעמיקים את החברות ביניהם..
ג'ונה לא נרתע מהמשפחה המשונה שלה ומסתבר כי הוא עצמו מסתיר סודות ומשפחה בעייתית…  התהליך שהם עוברים הוא לא רק תהליך ריפוי של אסתר אלא תהליך ריפוי הדדי גם של ג'ונה.

לאורך כל התקופה הזאת היא חשבה שהוא חושב שהוא מציל אותה, אבל עכשיו היא הבינה שבפועל כל אחד מהם הציל פיסות קטנות מהאחר (עמוד 210)

אסתר היא בסה"כ נערה בכיתה י"ב, היא איננה אהודה חברתית, וחיה ברגשי נחיתות עם עצמה, היא משמשת מושא ללעג על בני כיתתה ולכן מעדיפה להסתתר מאחורי תחפושות. בחייה היא נאלצת להתמודד עם סיטואציות המצריכות בגרות ובשלות נפשית. היא מרגישה שהיא נושאת באחריות לגורל משפחתה, ומצפונה מייסר אותה שאולי היא לא מספיק מתאמצת לרפא אותם.
היא כועסת על אימה ומרחמת עליה בו זמנית, היא מתגעגעת לימי ילדותה בהם משפחתה הייתה נורמלית ולפעמים היא פשוט עייפה מהמשפחה המוזרה שלה וחולמת בסה"כ על חיים רגילים ונטולי פחד.
ג'ונה תומך בה ללא עוררין ומנסה כל הזמן להסביר ולהוכיח לה כי הפחד הוא נורמלי – הוא זה שעוזר לנו לחיות ומלמד אותנו להיות אמיצים.
אסתר הנקשרת לג'ונה ורואה בו עוגן יציב בחייה, מבינה שהפחד הכי גדול שלה הוא להתאהב ולהיפגע..

ברגע שאת מודה שאת אוהבת מישהו, פתאום יש לך הרבה מאוד להפסיד. את נותנת לו מרצונך, דרך לפגוע בך (עמוד 254)

זהו ספר מיוחד, יוצא דופן, לעתים אפילו לא הגיוני והזוי, אך המטרה שלו היא להראות לנו כמה מחלת נפש היא כזאת – לא הגיונית, לא צפויה ולעתים הזויה. התיאורים של התקפי החרדה, הפוביות והאובססיה מתוארים באופן כל כך מוחשי ואמין שקשה שלא לרחם על כל אותם הסובלים…

הסיפור הוא מסע עצמי לנפשה המיוסרת של אסתר, מתוך המסע שלה אנו נחשפים לתלאות העוברות על הסובבים אותה, התמודדויות לא פשוטות ולא רצינאליות עד כדי רצון אולי להיפטר מהעולם . זהו ספר חשוב לכל הסובלים מהפרעות נפשיות, על חשיבות הטיפול והאמון בריפוי המחלה..
זהו ראי לנפש המיוסרת גם עבור אלו הסובבים את הסובלים מהם, וע"י הבנה אפילו מזערית אולי יקל עליהם לתמוך בהם ולהבינם..

הספר שהתחיל קצת מייגע , הפך לספר שלא הצלחתי לעזוב. אסתר עם כל המוזרויות שלה נכנסת ללב, וג'ונה המתחיל כדמות הרעה בסיפור הופך לנער אמיץ ומלא קסם שקשה שלא לאהוב.
מה שהפריע לי קצת זה שאין כמעט רקע לסיפור- היכן מתרחש? את הגיל של אסתר למשל גיליתי רק בשלב מתקדם בספר, ואת התקופה הבנתי לפי השימוש בפלאפון הסלולרי..

היו קטעים בספר שמצאתי את עצמי בוכה – התמודדויות קשות שמבוגרים וקל וחומר ילדים לא אמורים לעבור. דווקא בגלל זה לדעתי, הספר כל כך חשוב במיוחד להורים/מורים /מדריכים וכו'..

בדירוג סמיילי: 😀😀😀😀

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה